Beter slapen: Homeopathie bij Slaapproblemen

Inleiding

Naar bed gaan, binnen niet al te lange tijd in een diepe slaap vallen en een aantal uren later uitgerust wakker worden, dat is goed slapen!

Naar bed gaan, liggen te wachten, woelen en draaien, elk uur de klok horen slaan, steeds meer stress omdat je de volgende dag niet fit zult zijn, uiteindelijk tegen de ochtend in slaap vallen en dan geradbraakt opstaan, dat is het tegenovergestelde.

Een slechte nacht heeft ieder van ons natuurlijk wel eens, bijvoorbeeld voor een examen of een spannende gebeurtenis, maar als u er regelmatig moeite mee hebt om in slaap te vallen, of midden in de nacht wakker wordt en de slaap niet meteen terug wil komen, of veel te vroeg wakker wordt terwijl u nog niet echt uitgeslapen bent, dan heeft u mogelijk een serieus slaapprobleem. Dat is zeker het geval als het slechte slapen de kwaliteit van het functioneren overdag beïnvloedt.

Een of meerdere homeopathische middelen kunnen, gecombineerd met een aantal andere maatregelen, dat probleem vaak verhelpen.

Terug naar boven »

Mogelijke oorzaken van slaapproblemen

Belangrijk voor de homeopathische behandeling is te weten wat de oorzaken zijn van het slechte slapen. Deze zijn zeer divers en kunnen zowel van binnenuit als van buitenaf komen.

  • Innerlijke factoren zoals opwinding, zorgen over het werk, pijn of verdriet, spanning en nervositeit, de overgang ,ADHD
  • Uitwendige factoren zoals nachtdiensten , het gebruik van koffie, alcohol of medicijnen, teveel licht of geluid, een te zware maaltijd
  • Bij kinderen het tandjes krijgen, nachtmerries, angst voor het donker.


Het is voor de homeopaat van belang om nauwkeurig na te gaan hoe het slaappatroon is en waardoor het ritme verstoord is.

Terug naar boven »

Homeopathie bij slaapproblemen

Het principe van homeopathie houdt in dat een stof die in de natuurlijke vorm een bepaalde klacht veroorzaakt ( bijvoorbeeld slapeloosheid) na homeopathische bewerking juist het tegengestelde effect heeft. Een homeopaat probeert dus die natuurlijke stof te vinden die past bij het type mens en bij het soort slapeloosheid. Een paar voorbeelden:

  • Coffea ( gemaakt van de koffieboon) past bij slapeloosheid door overmatige geestelijke activiteit en het niet kunnen stopzetten van gedachten.
  • Nux Vomica ( gemaakt van de braaknoot) helpt bij mensen die door stress en drukte snel geïrriteerd zijn en die ’s nachts regelmatig wakker worden.
  • Cypripedium ( vrouwenschoentje, een orchideeachtige plant) past bij kinderen die zonder reden ’s nachts klaarwakker zijn en vrolijk urenlang kunnen spelen.
  • Ignatia (het gedroogde zaad van de ignatiusboon) is een bijzonder effectief middel bij acuut verdriet. Het helpt mensen door de eerste schok heen. Het is ook geschikt als de klachten heel veranderlijk zijn.
Van het hoe en waarom van het slechte slapen hangt af welk middel passend is.

Terug naar boven »

De behandeling

Een eerste uitgebreid consult is nodig om te bekijken wat precies de vorm, de ernst en de oorzaak is van het slaapprobleem. Op grond van die informatie wordt een eerste middel voorgeschreven. Na ongeveer twee weken volgt een eerste evaluatie, het is belangrijk dat u goed let op alle eventuele veranderingen, bijvoorbeeld door middel van een slaapdagboek.

Het is goed mogelijk dat door dit eerste middel de klacht al zo verbeterd is, dat verdere behandeling niet nodig is, vooral bij kinderen vaak het geval.

Het kan ook zo zijn, dat door een lange geschiedenis van slecht slapen, er bijkomende factoren zijn die een goede nachtrust in de weg staan.

In dat geval zal de behandeling eruit bestaan deze op te sporen om in 4 à 5 consulten de belemmerende en slaapverstorende oorzaken/gedachten/gewoontes te verhelpen. Tijdens elk consult wordt bekeken welk homeopathische middel op dat moment het meest effectief is.

Terug naar boven »

Nascholing

Ik heb me de afgelopen jaren breed op dit onderwerp georiënteerd en behalve het lezen van de nodige (vak) literatuur heb ik de volgende nascholingen gevolgd over dit onderwerp

2010 : opleiding slaapcoach in Hasselt (Belgie)
2012 : studiedag slaapstoornissen, diagnostiek en behandeling van slaapproblemen, jaarbeurs Utrecht

Terug naar boven »

Cypripedium

Coffea