EHBO & acute ziekten

Inleiding

EHBO betekent letterlijk Eerste Hulp Bij Ongelukken. Hiermee wordt bedoeld een maatregel die u kunt nemen in afwachting van de dokter of de ambulance.

U kunt EHBO ook ruimer opvatten, in de zin van: wat kan ik in acute situaties en bij kleine kwalen doen om weer beter te worden, voordat ik naar de huisarts ga.

Bij ongelukken, trauma’s en acute ziektes is homeopathie van grote waarde om het herstel te versnellen , en hoe eerder homeopathische middelen ingezet worden des te beter. U kunt hierbij denken aan kneuzingen, verstuikingen, breuken, maar ook aan brandwonden, beten en steken, een oor- of blaasontsteking, angst voor reizen etc.

Bij een acute behandeling richt men zich op de klacht van het moment en geeft men voornamelijk een middel voor die klachten die op dat moment overheersen .

Terug naar boven »

Achtergrondinformatie

Verwondingen, steken en acute ziektes zijn inbreuken op het organisme die gepaard gaan met een hoog energieverbruik. Om deze te kunnen genezen of te verzachten, moeten de homeopathische middelen daarom vaak worden ingenomen en soms in een hogere potentie dan voor zelfhulp voorhanden zijn,om aan de verhoogde behoefte aan energetische ondersteuning te voldoen.

De homeopathie beschikt over een ruime keuze aan effectieve geneesmiddelen om alle mogelijke verwondingen, letsels en acute ziektes die wij in het dagelijks leven oplopen doeltreffend te kunnen behandelen. Homeopathie kan een effectieve eerste hulp bieden als een arts of de ambulance niet meteen voorhanden zijn of als het letsel van een zodanige aard is dat het inroepen van professionele hulp niet meteen voor de hand ligt, bijvoorbeeld bij blauwe plekken, stoten, klemmen of kneuzingen, verkoudheden, tandpijn na een tandartsbehandeling enz.

Dit onderdeel van de homeopathie wordt ook wel ‘klinische ‘ homeopathie genoemd: bij deze vorm van homeopathie wordt onder andere gebruik gemaakt van ‘organotrope’ geneesmiddelen. Dit zijn geneesmiddelen die vooral inwerken op een bepaald orgaan of orgaansysteem ; zo zal men bijvoorbeeld dikwijls Mercurius geven bij ontstekingen aan de luchtwegen, is Berberis heilzaam voor de nieren, en gebruikt men vaak Calendula voor de huid.

Men gaat minder uit van de totale persoonlijkheid van de patiënt, (hoewel natuurlijk altijd de persoonlijke uitingsvorm van de ziekte goed bekeken wordt), maar meer van de aandoening die zich op dat moment voordoet: zo helpt Hypericum (st. Janskruid) in een hoge potentie over het algemeen prima als iemand zijn vinger heeft geklemd en bij tandartsbehandelingen, is Arnica (valkruid) een patent middel bij een verstuiking of kneuzing, en maakt Allium cepa ( de ui) de neus weer open als die verstopt zit en er bijtende uitscheiding uitkomt.

Het is hiervoor niet nodig een uitgebreid homeopathisch consult te hebben, wel is het verstandig contact op te nemen met een erkend homeopaat om u aan de gewenste middelen te helpen en het gebruik ervan te begeleiden.

Terug naar boven »

De behandeling

Bij een acute behandeling is het van belang dat u de volgende vragen kunt beantwoorden:

  • Wat is er gebeurd, sinds wanneer bestaat de ziekte, was er een duidelijke aanleiding?
  • Wat zijn de klachten en hoe zijn ze ontstaan?
  • Wat zijn de meest opvallende symptomen?
  • Wat verbetert of verslechtert de toestand?
  • wat valt u/mij verder op als typisch?
Een acute behandeling is meestal eenmalig en duurt ongeveer 15 ŕ 30 minuten (kan eventueel ook telefonisch)

Terug naar boven »

Nascholing

Ik heb op dit gebied de volgende nascholingen gevolgd:
2008: moeilijke EHBO, vierdaagse cursus van Sabine Wortelboer
2009: acute ziekten, vierdaagse cursus van Sabine Wortelboer

Terug naar boven »

Moerasrozemarijn(ledum; steken en beten), ui (allium cepa; verkoudheid)of sint Janskruid(hypericum; beklemde vinger of val op stuitje)

Natuurlijke spons( geroosterd) is de grondstof voor deze remedie die helpt bij droge, blaffende hoest